ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ

• ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΚΙΡΣΩΝ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ (ΑΠΟΛΙΝΩΣΗ ΚΙΡΣΩΝ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ)

Πρόκειται για μία επεμβατική ενδοσκοπική τεχνική που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αιμορραγίας από κιρσούς οισοφάγου είτε κατά τη διάρκεια κιρσορραγίας είτε προληπτικά.

Οι κιρσοί οισοφάγου είναι διατεταμένες οφιοειδούς μορφής φλέβες – κατά αναλογία με τους γνωστούς κιρσούς των κάτω άκρων – οι οποίοι συνηθέστερα εμφανίζονται σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος.

Αρχικά διενεργείται μια γαστροσκόπηση και εφόσον εντοπιστεί η παρουσία κιρσών και αποφασιστεί η αντιμετώπιση τους με τη συγκεκριμένη τεχνική, τοποθετείται στο άκρο του ενδοσκοπίου μια ειδική συσκευή με ελαστικούς δακτυλίους οι οποίοι μεταφέρονται πάνω στους κιρσούς με συγκεκριμένο μηχανισμό και τους «στραγγαλίζουν» προκαλώντας με αυτό τον τρόπο αιμόσταση και ουλοποίηση με την τελευταία να περιορίζει μελλοντικά επεισόδια αιμορραγιών. Μπορεί να χρειαστούν παραπάνω της μίας συνεδρίες μέχρι την ολοκλήρωση αντιμετώπισης των κιρσών οισοφάγου σε έναν ασθενή.

• ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΑΓΓΕΙΕΚΤΑΣΙΩΝ

Οι αγγειακεκτασίες είναι εστιακές βλάβες ανώμαλων αγγείων που προκύπτουν στην επιφάνεια των βλεννογόνων του γαστρεντερικού και έχουν την τάση να αιμορραγούν εύκολα και συχνά με αποτέλεσμα να οδηγούν σε αναιμία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδοσκοπικά με τεχνική καυτηριασμού με χρήση συσκευής διαθερμίας.

• ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΡΙΝΟΝΗΣΤΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΤΗΡΑ ΣΙΤΙΣΗΣ

Ο ρινονηστιδικός καθετήρας σίτισης είναι ένας λεπτός σωλήνας ο οποίος περνάει από τη μύτη στη συνέχεια διέρχεται μέσα από το στομάχι και καταλήγει στο αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου που ονομάζεται νήστιδα και έχει σκοπό την σίτιση του ασθενούς με ειδική ιατρική τροφή όταν δεν είναι δυνατή η από του στόματος λήψη τροφής για χρονικό διάστημα έως 3-4 εβδομάδων.
Η τοποθέτηση του ρινονηστιδικού καθετήρα σίτισης γίνεται με την βοήθεια ενδοσκόπησης (γαστροσκόπησης).

• ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ

Η γαστροστομία είναι ένας καθετήρας σίτισης ο οποίος τοποθετείται διαδερμικά στο στομάχι ασθενών που δεν είναι σε θέση να λάβουν από του στόματος τροφή για χρονικό διάστημα πέραν των 4 εβδομάδων. Η τοποθέτηση γίνεται με την βοήθεια ενδοσκόπησης (γαστροσκόπηση) και είναι σχετικά ανώδυνη. Μετά το τέλος της διαδικασίας ένα μέρος του σωλήνα παραμένει εκτός του κοιλίας προκειμένου να μπορεί να χορηγείται η τροφή από του φροντιστές του ασθενούς. Η διαδερμική γαστροστομία χρειάζεται κάποιου βαθμού φροντίδα και προσοχή τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όταν αυτό είναι δυνατό και από τους φροντιστές του. Χρειάζεται αλλαγές ανά διαστήματα 6 μηνών λόγω φθοράς που προκαλείται από τη χρήση του.