ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΡΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ
Οι καθετήρες σίτισης είναι απλές συσκευές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να εξασφαλίζουν την λήψη τροφής σε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν φυσιολογική λειτουργία κατάποσης (λόγω προσωρινής ή μόνιμης παράλυσης μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, απόφραξη φάρυγγα ή οισοφάγου, μυοπάθειες κλπ). Πρόκειται στην πράξη για λεπτούς σωλήνες μέσω των οποίων χορηγείται τροφή σε ρευστή μορφή, η οποία μπορεί ανάλογα με την τοποθέτηση να καταλήγει στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο. Η τοποθέτηση των σωλήνων αυτών γίνεται είτε ακτινοσκοπικά, είτε χειρουργικά είτε ενδοσκοπικά. Στο παρόν κείμενο θα γίνει αναφορά μόνο στην ενδοσκοπική μέθοδο.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθετήρων σίτισης όπως :
• Ο Ρινονηστιδικός καθετήρας σίτισης, του οποίου το ένα άκρο εξέρχεται από την ρινική κοιλότητα και το άλλο άκρο του προωθείται στο λεπτό έντερο (νήστιδα) με την βοήθεια του ενδοσκοπίου κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης. Ο καθετήρας αυτός μεταφέρει την τροφή απευθείας στο λεπτό έντερο και δύναται να παραμείνει στον ασθενή έως 3-4 εβδομάδες και αφορά περιπτώσεις που απαιτούν υποστήριξη διάρκειας εώς ένα μήνα.
• Ο καθετήρας Ενδοσκοπικής Διαδερμικής Γαστροστομίας. Πρόκειται για σωλήνα ο οποίος τοποθετείται απευθείας στο στομάχι δια του κοιλιακού τοιχώματος (διαδερμικός). Η τοποθέτηση γίνεται με τη βοήθεια ενδοσκοπίοου αφού πρωτίστως διενεργηθεί γαστροσκόπηση. Μπορεί να παραμείνει στον ασθενή για τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία της τοποθέτηση§ς του, οπότε προορίζεται για ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη για παραπάνω του ενός μηνός.
• Ο Καθετήρας Ενδοσκοπικής Διαδερμικής Νηστιδοστομίας. Η περίπτωση αυτή προϋποθέτει την τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας σε πρώτη φάση όπως περιγράφηκε παραπάνω και έπειτα είτε άμεσα είτε σε δεύτερο χρόνο τοποθετείται ένας δεύτερος σωλήνας το ένα άκρο του οποίου προωθείται ενδοσκοπικά στο λεπτό έντερο και το άλλο εξέρχεται δια της γαστροστομίας.
Οι παραπάνω καθετήρες σίτισης, είναι κατασκευασμένοι κυρίως για ειδική ιατρική τροφή ρευστής μορφής η οποία είτε διοχετεύεται με σύριγγα, είτε με σύστημα βασιζόμενο στην αρχή της βαρύτητας είτε με ειδική αντλία σίτισης με συγκεκριμένη ροή. Στην περίπτωση της διαδερμικής γαστροστομίας μπορεί υπό προϋποθέσεις να χορηγηθεί και αλεσμένη τροφή εφόσον έχει υπάρξει πρώτα συνεννόηση με κλινικό διαιτολόγο.